er warmpjes in zitten


er warmpjes in zitten 1.0

((vooral) in België)

rijk, vermogend, welgesteld zijn; meer dan genoeg geld hebben

Algemene voorbeelden


'Ja, zo was hij: hij zat er warmpjes in en hij liet zich graag op zijn geld en zijn maatschappelijk succes voorstaan, hij had een grote muil en schuwde desnoods geen grof geschut, maar je kon niet zeggen dat hij zich een beter of apart soort sterveling waande.'

Op toernee met Leopold Sondag, Ward Ruyslinck,

In 1995 kostte het rusthuis gemiddeld 37.500 frank per maand en bedroeg het gemiddeld overlevingspensioen van een alleenstaande 27.500 frank. Hier moet de gepensioneerde dus 10.000 frank uit zijn spaarpot bijleggen om het rusthuis te betalen. - Voor bejaarden die er warmpjes in zitten, is dat geen ramp.

De Standaard,

België staat niet voor het failliet. De vermogenssituatie van één - zeer belangrijke - sector van de Belgische economie mag dan al zwaar negatief zijn, de particulieren zitten er globaal bekeken warmpjes in.

De Standaard,

Moeder laat Martin al haar geld en bezittingen na. De jongen zit er behoorlijk warmpjes in. Na zes maanden verkoopt hij de boerderij en het land, en verhuist naar Hobart.

De Standaard,

De korte rit is bijna gratis. Je betaalt 50 frank maar daarvoor krijg je in het casino nog een warme hap en een drankje [...]. Nogal wat dames rijden de Nederlandse grens over om bij een bakje koffie en een gebakje te keuvelen en af en toe een gokje te wagen. Sommigen gokken zelfs helemaal niet. "Maar er zijn ook weduwen bij die er warmpjes inzitten. Die spenderen hun pensioen in Breda", weet een medereiziger, die alle buspassagiers bij naam kent.

De Standaard,